Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Svenskaa ...

30. elokuuta 2010

Svenskaa ...

Tadaa. Roudasin kaikki talvivaatteeni kellarista tänne. Nyt täällä on ahdasta ja talvivaatteista leviää tunkkainen haju koko asuntoon. Yäk. Eka koneellinen tosin onneksi jo tuolla pyörii.

Minulla oli hirmuisen "mielenkiintoinen" koulupäivä. Raahasin itseni maailman väsyneimpänä riepuna yhdeksältä aamulla koululle ja sain kerrankin täydellisen parkkipaikan ihan oven edestä. Ja aloin etsiä parkkikiekkoa. Voi sitä ärsytyksen määrää kun tajusin kiekon lojuvan L:n auton lattialla n. 100km päässä minusta. Eikä Porvoossa voi pysäköidä ilman parkkikiekkoa hetkeksikään! Ja ajoin sitten autoni muutaman korttelin päähän ns. stressittömälle autopaikalle, eli sinne missä ei tarvitse olla huolissaan siitä milloin täytyy käydä kääntämässä kiekkoon lisää aikaa. No, ei siinä muuten mitään mutta kun olisi ollut vähän kiire!
Meillä nimittäin alkoi nyt se surullisenkuuluisa ruotsinkielen opiskelu. Huokaus. Opettaja pyysi jokaista esittelemään itsensä ja kertomaan itsestään jotain hauskaa - ruotsiksi. Ja kaikki me miljoona opiskelijaa toistimme samat asiat.. "Jag heter _______, jag bor i Borgå!"Hirveän hedelmällistä. Kyseessä on siis palikkaruotsi eli nätimmin ilmaistuna intensiivikurssi jossa muistutellaan mieliin kielioppia ja sanastoa.

Tunti meni aikalailla pelleillessä enkä oppinut siellä mitään. Muistin ruotsinkielen hyödyttömyyden. Minä en koskaan ikinä missään sitä tarvitse, en ikimaailmassa opi sitä niin hyvin että voisin sitä missään yhteydessä käyttää! Miksi minun on pakko opiskella sitä korkeakoulussa ja antaa sen viedä aikaa ja tilaa kiinnostavammilta kieliltä ja oppiaineilta. Murinaa ja nurinaa.

Ja koska minulla oli aamutuntien jälkeen mukavat 4,5h luppoaikaa ennen seuraavan luennon alkua, päätin sitten siirtyä lukemaan uutisia netistä. Ja voi sitä riemua (huomaa tässä kohtaa syvä sarkasmi) kun luin hesarin sivuilta että "Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) harkitsisi ruotsin kielen kurssien lisäämistä lukiossa" (linkki) !!!!! Mieli tekee oikeasti KIROILLA. Tämä aihe on noin miljoona kertaa käyty tässä maassa läpi ja kaikki argumentit on jo kuultu, mutta en malta olla tarttumatta tähän ihan vähän. Siis ihan vähän!

Totean siis vain sen kummempia argumentteja latelematta että olen ruotsinkielen opetuksen kannalla, SIINÄ TAPAUKSESSA ETTÄ OPISKELU PERUSTUU VAPAAEHTOISUUTEEN TAI VALINNAISUUTEEN!

Minusta olisi oikein hyvä systeemi että tarjottaisiin lukioissa esim. seuraavanlaista pakollista kielipakettia: suomi + englanti + ruotsi/venäjä/saksa/lisä-englanti/mikä tahansa, eli tuon kolmannen kielen/laajemman englannin saisi valita sen mukaan mitä oppilaitoksella olisi tarjolla ja joka olisi opiskelijalle kaikkein mielekkäin opiskeltavaksi. Tottakaihan tämä olisi siinä mielessä epäreilu järjestelmä että pienet lukiot eivät pystyisi tarjoamaan niin paljoa vaihtoehtoja kuin suuremmat lukiot.. Mutta kaipa kaikista lukioista löytyy ainakin saksankielen lehtori? Että siinä voisi sitten valita ruotsin tai saksan väliltä.

Minusta tuo kuulostaisi reilulta systeemiltä... Kun ruotsinkielen opiskelu perustuisi ainakin osittaiseen vapaaehtoisuuteen/valinnaisuuteen valikoituisi sen opiskelijoiksi silloin sellaisia joilla olisi enemmän motivaatiota ja edellytyksiä oppia kieltä OIKEASTI, toisin kuin nykyisessä järjestelmässä jossa ruotsin kurssit läpäistään hyvin suuren joukon voimin siitä missä aita on matalin eikä kieltä koskaan aiota tai haluta tositilanteessa käyttää. Ja arvatkaan mitä, ruotsalaiset puhuvat erittäin hyvää englantia! Heidän kanssaan voi keskustella englanniksi!

Minä kyllä puhuisin ruotsia sujuvasti ihan hirveän mielelläni, tottakai. Mutta kun nyt sattuu olemaan niin, etten ole mikään kielissä lahjakas ihminen vaan ihan tavallinen tallaaja joka ujostelee puhua englantia muiden suomalaisten kuullen ja espanjankin sanavarasto hiipuu päivä päivältä harjoituksen puutteen vuoksi. Minua häiritsee hirveästi se että joudun väkisin opettelemaan uusia kieliä joita en koskaan kuitenkaan saa niin sujuviksi että pystyisin niillä missään pärjäämään, kun voisin sen sijaan vahvistaa niitä kieliä joita osaan ja joita tiedän tarvitsevani ja jaksavani opiskella. Siis minun tapauksessani englantia ja espanjaa.

No, mitäpä minä yksinäinen bloggari Porvoon ghetosta asioille mahdan. Tunnen itseni kovin pieneksi juuri nyt... Huoh. :(

Tunnisteet: , ,

6 kommenttia:

Blogger Anu Pauliina kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä.

Ruotsi on mielestäni tosi kaunis ja kiva kieli, mutta valitettavasti mielestäni sen opiskelu on yhtä suurta ajanhukkaa.

On se ihmeellistä, mihin kaikkeen sitä kouluissa pakotetaan muka "opiskelijan parhaaksi". Juups...

Itse käytin lukion ruotsin kursseihin niin paljon aikaa, että ilman niitä olisin päässyt ulos varmaan puoli vuotta aikaisemmin. Enkä muuten osaa vieläkään sanoa muutakun tuon jag heter, vaikka YO-kokeesta tuli M, joka on mielestäni aika hyvä! Ajatellen että en siis osaa mitään.

30. elokuuta 2010 klo 20.10  
Blogger Elisa kirjoitti...

Siis Suomessahan opiskellaan ruotsia suomenruotsalaisille, ei ruotsinruotsalaisille. (/sanastot/lausuminen.yms) ja se àrsytti minua ainakin ihan pirusti kun kompastelin pakkoruotsin kursseja làpi pohjois-savossa, jossa ei ole varmaan yhtààn ainutta ruotsinkielistà asukkia. Tuntui hiukka turhalta siinà vaiheessa.
Meillà nimittàin ruotsinopettaja korosti sità ettà ei ruotsia opeteta kuin siità syystà ettà sais suomesta tòità...


Ns. oikea ruotsi eli riikinruotsi on tosi nàtti kieli vielà, mutta tosiaan on suunnatonta tuhlausta kàyttàà valtavat mààràt resursseja pakkoruotsin opettamiseen (samanaikaisesti muiden kielten tarjontaa on karsittu)
Pelkkà englanti ei nimittàin enàà kansainvàlisillà tyòmarkkinoilla ole mikààn meriitti, joku muu (eurooppalainen) kieli olis lòydyttàvà vàhintààn (saksa, ranska, espanja, tai vaikka venàjà, kiina.tms) Ruotsin opiskelu làhinnà ihmetetyttàà ulkomaalaisia (eikà vàhiten ruotsalaisia)


Koska mun koulutusohjelma on kaksoistutkinto (mun pitàisi toinen paperi saada Hollannista) ja meillà on paljon kaksoistutkintolaisia jotka eivàt ole koskaan opiskelleet suomessa aiemmin, ei meillà ole ollenkaan ruotsinkursseja. Sen sijaan piti valita saksa/ranska/espanja (mun tapauksessa italia) jonka valmistuessa pitàisi olla C1-tasolla. Toimii! ja tàytyy myòntàà ettà mulle tàà systeemi on ollu valtava helpotus, koska en varmaan pààsis minkàànlaista ruotsinkurssia enàà làpi.
Mutta tosiaan, sympatiahalit ja tuet tààltà. Koitat vaan positiivisella asenteella pààstà ne kurssit làpi.

Haaveissahan toki on, ettà joskus hamassa tulevaisuudessa saisin vielà sekà mun ruotsin ettà saksan johonkin kondikseen ;) -- mutta ei pakottamalla

31. elokuuta 2010 klo 11.25  
Blogger Sari kirjoitti...

Niin.. Ja minua niin huvittaa kun ruotsinopettajat aina perustelevat ruotsinkielen tärkeyttä mm. seuraavanlaisin erittäin erinomaisin argumentein:

- Teille on hyötyä ruotsin kielestä kun matkustatte Ruotsiin (oh shit, no miksei me opiskella vaikka kiinaa koska kyllähän siitä olisi apua kun matkustaa Kiinaan?)

- Suomi on kaksikielinen maa (...... oh why? en kirjoita tähän mitään sillä en varmastikaan saisi aikaan mitään kovin kaunista tekstiä.)

- Kaksikielisyys on rikkaus. (Totta. Mutta tällä systeemillä ei tehdä kenestäkään kaksikielistä vaan ihminen kasvaa kaksikieliseksi kotona jossa puhutaan kahta kieltä.)

Äääh olen niin huonolla tuulella jo valmiiksi ja tämän miettiminen vain pahentaa asiaa....

Kaikille pakollinen ruotsinkielen opetus on silkkaa ajanhukkaa ja rahan syytämistä kaivoon. En ymmärrä..

31. elokuuta 2010 klo 19.11  
Anonymous Anna kirjoitti...

Murr. Suomenruotsalaisena minulla olisi tähän vaikka kuinka paljon sanottavaa, mutta taidan jättää väliin :) Mullakin on sellanen fiilis, että tästä on jo keskusteltu ihan liikaa ja että pikkuhiljaa voitais puhua jostakin muusta! :) Esim. siitä kuinka huolestuttavaa on se, että kielten opiskelu vähenee Suomessa (siis muiden kielten opiskelu).

Sulla on muuten tosi kiva blogi! :) Olin itse Rotary vaihdossa Ranskassa 05-06! Monta kertaa olen miettinyt, et olis pitänyt mennä Meksikoon, vaikka olen kyllä superrrr tyytyväinen mun Ranskan vuoteen!

1. syyskuuta 2010 klo 13.52  
Blogger Neela kirjoitti...

Olen tosta kieliasiasta sun kanssa tismalleen samaa mieltä. Ruotsinkielestä vois tehdä samallaisen valinnaisen kielen, kuten venäjä, saksa ja ranska. Silloin sitä valikoituis opiskelemaan ne, joita oikeasti kiinnostaa. Lopputulos ois paljon parempi. Edes muutamat osais sen hyvin sen sijaan, että kaikki osaa pari sanaa. Opettajillakin ois sata kertaa helpompaa ja mukavampaa tehdä työtä. Kivempi opettaa sellasia joita kiinnostaa, kun tälläsiä vastentahtoisia ruotsikammoisia niinkuin minä..

1. syyskuuta 2010 klo 17.42  
Blogger Sari kirjoitti...

Toisaalta olen kyllä sitä mieltä että tästä aiheesta saadaan jauhaa mielin määrin ihan niin kauan että asiaan saadaan jotain järkevää muutosta. Mutta en itse jaksaisi enää väsymättömästi toistella niitä samoja argumentteja.. Kun minua tämä aihe niin kovasti henkilökohtaisesti ärsyttää ja tuohdun niin kovin edes asian ajattelemisesta niin mieluummin annan muiden hoitaa sen :D

Ja Anna oletko ensikertaa kommentoimassa vai enkö vain muista... Jos olet uusi niin tervetuloa ja kiitos kun kommentoit, ja ennenkaikkea kiitos siitä että kommentoit asiallisesti vaikka olitkin eri mieltä :) Toisenlaisiakin tapauksia on nähty tässä blogissa.... Ja arvostan kovasti sitä kun asioista voidaan keskustella asiallisesti vaikka mielipiteet olisivatkin päinvastaiset. :)

Neela niimpä, mulla kävi oikein sääliksi ruotsin opettajaa tänään tunneilla kun meillä ei oikein kellään ollut mukana tarvittavia lippuja ja lappuja, 30 hengen ryhmästä 2 oli tehnyt läksyt ja tunti kului lähinnä siihen kun opiskelijat puuhasivat ihan muita juttuja kuin opiskelivat. Tuli vaan mieleen, että miten olisivat asiat jos siellä olisivat vain ne joita kiinnostaa. Varmaan he oppisivat paljon paremmin kun me apinalauman jäsenet emme olisi siellä häiritsemässä :P

6. syyskuuta 2010 klo 22.54  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu