Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Vaihtarijuttuja taas.. vastauksia kommentteihin ja muuta

28. syyskuuta 2009

Vaihtarijuttuja taas.. vastauksia kommentteihin ja muuta

Kammottavaa, tunnen laiminlyöneeni uskollista lukijakuntaani joka tätä menoa varmasti vielä hylkää minut. ;) Minulla välähti hetki sitten että olen saanut parikin kommenttia, joissa pyydettiin kertomaan esim. vaihtovuoden kustannuksista jne. enkä ole vielä kirjoittanut siitä aiheesta mitään !

"olis kiva kuulla siitä, miten sait vanhempasi suostuteltua vaihtoon.. ja mistä rahat? ja seki toki kiinnostais, kuinka paljon vuosi tuli kustantamaan? ilman omia ostoksia tietenkin :D"

Vanhempiani ei tarvinnut suostutella lainkaan. Isosiskoni oli ollut vaihto-oppilaana jo aikoinaan ja suostuttelutyö oli tehty jo aiemmin + vaihtovuoden positiiviset vaikutukset olivat näkyvissä ihan lähellä. Minulle tämä osuus vaihdosta oli siis helppo, vanhempani suorastaan kannustivat minua hakemaan ohjelmaan ja ostivat minulle joululahjaksi punaisen matkalaukun joka sitten matkasikin seuraavana kesänä kanssani Meksikoon.

Kustannukset suomen Rotaryn kautta ovat minimaalisen pienet: suurimmiksi pakollisiksi kustannuksiksi tulevat mieleeni..
- järjestelymaksu (250€)
- rotary-takki (mitä se maksoi?? ei mitään hajua mutta ei kallis)
- vakuutukset
- viisumi (72€)
- lennot (Helsinki-Mexico City-Helsinki 1500€, Mexico city - Minatitlan 120€, host-perheeni maksoi vuoden lopussa lentoni Minatitlan-Mexico city).
- orientaatioleiri Mexico cityssä (kolmisensataa dollaria, sisälsi ateriat, retkiä, mahtavan hotellin kaupungin keskusaukiolla sekä tukea ja turvaa lentomatkoilla ja ensimmäisinä päivinä.)

Kustannukset riippuvat paljon siitä minne asti on menossa, minun lentolippuni oli voimassa vuoden lähtöpäivästä, ja sain valita paluupäivän mieleni mukaan - tällaiset lentoliput taitavat olla niitä economy-luokan kalleimpia mutta ehdottomasti paras ratkaisu vaihto-oppilaalle. Esimerkiksi euroopassa lentoliput ovat halvempia ja kustannukset pienentyvät tältä osin (ainakin aluksi, on myös hyvä ottaa huomioon maan yleinen hintataso sillä vaikka maahan lentäminen olisikin halpaa voi siellä asuminen olla kallista ja lopulta rahaa menee ihan yhtä paljon kuin jos olisikin lähtenyt jonnekin kauemmas. Paljon riippuu maasta.)

Rotary järjestää vuoden aikana myös retkiä, joille voi halutessaan osallistua. Meksikossa yleisin retki on ruta maya, ja sille osallistuvat lähes kaikki. Miedän piirimme järjesti kaksi rutaa, Ruta Mayan sekä Ruta Colonialin, enkä todellakaan suosittele kenellekään jäämistä pois näiltä vaihtarien yhteisiltä matkoilta. Ikinä. Missään tapauksessa. Näiden matkojen arvo on paljon suurempi kuin mitä rahassa voi mitata.

Retket: (sisältävät majoituksen, sisäänpääsyt turistikohteisiin sekä ruokailun.)
Ruta Maya n. 800 usd, (kesto n. 2vko)
Ruta Colonial n. 550€ (kesto n. 2vko)
Ruta Tajin 0€ (kesto alle vko)
Encuentro Nacional de Zacatecas n. 400 usd (kesto 5 pvä)
Tervetuliaisjuhla Tuxtepec 0€, (kesto n. 1 vko)
Tapaaminen Veracruz 0€
Piirikonferenssi Veracruz 0€

En oikeasti edes muista (hälyttävää!!) kaikkia näitä rotaryn järjestämiä juttuja, kaikki pakolliset olivat meille maksuttomia ja klubit maksoivat kuljetuksen kohteisiin. :)

Joitakin kuluja voi aiheutua jos vaihto-oppilas joutuu itse kustantamaan koulupuvut, kirjat jne. Minulla oli sellainen perhe joka totesi heti kättelyssä kohtelevansa minua kuin omaa tytärtä joten sain koulupuvut sunmuut itselleni ilmaiseksi. Kirjojahan ei ollut minun koko koulussani koskaan nähtykään, joten niihinkään ei palanut rahaa.

Tällä tavalla summaten vaihtovuosi voi vaikuttaa kalliilta jutulta mutta sen arvoa ei - ihan OIKEASTI - voi rahassa mitata. Nykyisessä rahan pyörittämässä maailmassa voi kuulostaa kornilta todeta rahan olevan vain rahaa, mutta itse ainakin rahakirstun päällä istumisen sijaan käytän mieluummin rahani johonkin sellaiseen josta saamani muistot kulkevat mukanani läpi elämän.

Puspus. :)

edit!

Pengoin hiukkasen tuotta meksikonaikaista blogiani, ja löysin tällaisia erityisiä sivuja:

Tunnisteet: , , , ,

4 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voisin lisätä tähän, että ainakin kun itse olin vaihtarina Yhdysvalloissa sain paikalliselta Rotary-klubiltani kuukausirahaa 100 dollaria kuussa, ilmeisesti riippuen klubista USA:ssa saa 50-100 dollaria kuussa kaikki vaihtarit, käyttörahaksi, käytettäväksi mihin haluaa (en tiedä onko kaikissa maissa käytössä?). Näin ollen kun olin siellä 12 kuukautta, sain melkein takaisin sen mitä olin maksanut lentoihin, vakuutuksiin, sun muihin. Olin Arizonassa ja meille järjestettiin paljon ilmaisia matkoja, mm. Grand Canyoniin pari kertaa ja Meksikoon. Ja vain yksi iso maksullinen, kuukauden ympäri maata kiertävä junamatka, joka oli vapaaehtoinen. Se maksoi muistaakseni jotain 1500-2000 dollaria silloin kuus-seitsemän vuotta sitten. Tähänkin sain apua paikalliselta klubiltani, koska mulla ei olis ollut varaa muuten mennä, sain vissiin puolet klubilta... Rotary on upein vaihtoehto!

t. Maiju

28. syyskuuta 2009 klo 17.16  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kiitos Sari! Nää vaihtaripostauksest on aina niin piristäviä, oikeesti! :D Itse lähden todennäköisesti sinne Meksikoon ensi syksynä, hyväksytty minut on jo klubin puolesta, hakupapereita tässä täyttelen parhaillani.. Hammaslääkärit ja lääkärintarkastuksajat varattuna ym ym :)

Ja sit ku lukee vielä näitä ihania blogeja niin tekis mieli lähtee vaikka heti paikalla :D Toisinaan tulee hetkiä, jolloin tuntee melkein syyllisyyttä siitä että on lähdössä.. :s vanhempani maksavat lennot yms, koska itsellä ei ole tarpeeksi rahaa.. Ne kun vielä piti urakalla suostutella vuosikausia tähän hommaan :D noh, toivottavasti ne ajattelee vuoden jälkeen että oli sen arvoista :P


Mutta ei tunnu enää niin syylliseltä ku lukee miten onnistuineita monien vuodet ovat olleet! Pitäis se blogikin pistää pystyyn mutta ehkä vasta sitten, kun tiedän pääsenkö sinne Meksikoon vaiko minne päin maailmaa :)

Minde

28. syyskuuta 2009 klo 17.30  
Blogger Sari kirjoitti...

Niin totta, sain minäkin kuukausirahaa 750 pesoa rotaryclubilta :) unohdin mainita

28. syyskuuta 2009 klo 19.00  
Blogger Tiia kirjoitti...

Lisään vielä, että tänä vuonna ainakin mä maksoin tosta Rotary-takista 230 €.

29. syyskuuta 2009 klo 1.40  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu