Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Haaga-Helia Porvoo jatko-osa :D

2. maaliskuuta 2010

Haaga-Helia Porvoo jatko-osa :D

Edelliseen tekstiin tuli niin suuri liuta lisäkysymyksiä että katsoin parhaaksi julkaista tällaisen osa 2-tekstin. :)

Mites tuo ruotsin kieli? Oma ruotsin taitoni on jotain ihan alkeisruotsi lauseita ja jotain yläastejuttuja mitä muistan. En ole käyttänyt Ruotsia 8 vuoteen - eli en myöskään puhu/ymmärrä/kirjoita sitä. Olenko ainoa onneton? Englanti on kyllä vahva mutta tuo ruotsi... Ihan hävettää! Sinä aloitit ilmeisesti opiskelemaan ranskaa? Mitä kieliä koulussa voi opiskella?

Näistä kieliasioista: Minä en osaa ruotsia tällä hetkellä ollenkaan. Olen opiskellut sitä viimeksi joskus lukiossa, enkä ole käytönnössä käyttänyt sitä koskaan missään. Taitoni rajoittuvat tasolle "jag heter" ja "tack". Ja ei, se ei ole ollut este kouluun pääsemiselle tai elämälle Porvoossa vaikka kaupunki vahvasti kaksikielinen onkin. Niin ruotsissa kuin englannissakin järjestetään tasotestit joista huonommin selviytyneet sekä muuten vaan halukkaat ohjataan tai kevyesti pakotetaan ns. palikkakursseille eli kertaamaan. Hyvä systeemi, jonka ansiosta unohtuneeseen ruotsiin/englantiin ei pitäisi kenenkään koulunkäynnin kaatua. Ruotsin kieltä ei paria suomenruotsalaista vahvistusta lukuunottamatta suurin osa meidänkään porukasta juuri osaa - aina on mukana muutama huippu mutta kyllä meitä uunoja taitaa silti olla enemmistö. Sekaan vaan sanoi mummo mustikkametsässä !

Pakollisina kielinä siis opiskelemme suomea, ruotsia ja englantia. Meidän on myös valittava yksi vapaavalintainen "uusi" kieli - ranska, saksa tai venäjä. Porvoossa voi opiskella myös espanjaa mutta sitä ei valitettavasti lasketa pakollisiin kieliopintoihin. Muita kieliä voi mahdollisuuksien mukaan opiskella myös Pasilan toimipisteessä, siellä on sitten tarjolla kaikkea mahdollista kuten esimerkiksi kiinaa.

Mites sitten opiskelijat, onko kaikki naisia? Entä minkä ikäisiä aloittaneet opiskelijat on, itse kun olen hieman vanhempi kuin juuri lukiosta tullut.

Vaikka ala onkin hyvin naisvaltainen ja samoin myös koulun oppilaat ovat suurimmaksi osin naisia, on siellä myös paljon miehiä (ja poikia;)). Meidän ryhmässämme taisi aloittaa ennätysmäärä poikia tänä vuonna ! Porukkaa on aivan kaiken ikästä - osa on suoraan lukiosta tulleita mutta suurin osa on tehnyt tässä välissä jotain muuta, ollut töissä tai ulkomailla ja kuka mitäkin. Hyvin erilaisia taustoja löytyy. Meillä on ihan kaiken ikäisiä, ihan aikuisopiskelijoita myös.

Minkälaista Porvoossa on asua?

Porvoossa on ollut ihanaa asua. Minulla ei toki ole hirveästi vertailukohtia mutta kyllä olen todella positiivisesti yllättynyt vaikken erityisen pessimistisin mielin liikkelle lähtenytkään. Paikka on pieni, mutta toisaalta Helsinki on ihan lähellä. Osa porukasta tulee Helsingistä joka päivä, ei suuri ongelma sekään mutta jäävät toki aikalailla paitsi opiskelijariennoista täällä Porvoon päässä.

Tiedätkö jo, tuleeko koulusta pitkiä harjoitteluja missä on mentävä pois kotiseudulta? Tai peräti maasta pois?

Harjoitteluita meillä on 6kk, jotka voi suorittaa esim seuraavasti:
6kk samassa paikassa kotimaassa
6kk samassa paikassa ulkomailla
3kk ulkomailla ja 3kk kotimaassa
3kk ulkomailla ja 3kk jossain muualla ulkomailla
jne. Eli pakko ei ole lähteä maasta pois mutta olisihan se toki suotavaa ainakin tuon 3kk verran. Lisäksi koulutusohjelmaan on mahdollista sisällyttää vaihto ulkomailla, joko 6kk tai vuosi. Ei pakollinen mutta toki ottaen huomioon että mitä tässä opiskellaan niin hyvähän se olisi vähän maailmaa nähdä.

Suurin stressini on se että minulla ei ole lukiopohjaa vaan ammattikoulututkinto. Toivottavasti se ei nyt siihen kosahda!

Ei kosahda. Kaikenlaisia ihmisiä mahtuu mukaan!

Ja vielä sitä kysyisin; Millainen koulurakennus on? Kuvista päätellen vanha. Onko ihan nykyaikainen? Lähellä linja-autoasemaa?

Koulurakennus on hyvin vanha, mutta meille rakennetaan parhaillaan uutta kampusta joen toiselle puolelle Näsin S-marketin viereen. Sinne kouluun tulevat sitten vuoden 2011 tammikuussa kaikki Porvoon ammattikorkeakoululaiset, eli Point-talon tradenomiopiskelijat, me Pomo-talosta sekä laurea-ammattikorkeakoulun hoitsut. Eli uutta ja modernia tilaa luvassa ! Nykyinen koulu on parinsadan metrin päässä keskustasta ja linja-autoasemasta, uusi tulee hieman kauemmas mutta kuitenkin ihan kävelymatkan päähän.

Opiskelusta yleensä.. Koko homma perustuu sellaiselle kuin PBL = problem based learning eli hyvin vähän teoriaa ja hyvin paljon käytönnön harjoitusta ja ryhmätöitä. Olin hyvin skeptinen etukäteen, mutta nyt olen todella tyytyväinen. Tämä metodi on osoittautunut erinomaiseksi myös minunlaisilleni keskittymishäiriöisille luupäille. Motivoivaa ja opettavaista ! Tässä koulussa on ihan ensimmäistä kertaa tuntunut siltä ettei harjoituksia teekkään vain opettajaa varten koska opettaja käskee, vaan omaa ammattitaitoa hioakseen ja itse oppiakseen. Hyvin hedelmällistä, sanon ma. :)

Tunnisteet: , ,

5 kommenttia:

Anonymous neiti kirjoitti...

Kiitos tosi paljon vastauksistasi. Nyt haluan entistä enemmän kouluun sisään :) Tuli oikein into ja täpinä! En oikeastaan näe mitään miinus puolia - paitsi sijainnin. Ihmeen harvassa paikassa matkailun amk-tutkintoa voi suorittaa.
Vielä yksi kysymys, minkä pituisia päiväsi on? Olen ollut nyt työelämässä jo jonkin aikaa ja nyt ollaan miehekkeen kanssa molemmat hakemassa opinahjoon jolloin tulot pienenevät kaaaauhian paljon. Ennättääkö opintojen ohella tehdä töitä lainkaan?

3. maaliskuuta 2010 klo 9.57  
Blogger Tiia kirjoitti...

Nyt kun sä oot päässyt vauhtiin näiden 'toive postausten' kanssa, niin voitko kirjoittaa/kertoa elämästä vaihtarivuoden jälkeen? Tarkoitan tällä lähinnä RotEx -juttuja ja, että minkälaista toimintaa on vaihtarivuoden jälkeen rotareiden puolesta?

Yritin etsiä netistä, mutta en löytänyt mitään kovin fiksua..

8. maaliskuuta 2010 klo 1.42  
Blogger Ioanna kirjoitti...

Hei,

Blogisi tuli vastaan blogilistalla ja muistan, et oot joskus kesällä varmaan kommentoinut mulle. :)

Opiskeletko siis Porvoossa matkailua? Hassua, mä kävin siellä pääsykokeissa marraskuussa ja sain paikankin, mutta en ottanut vastaan. Pieni maailma. :)

10. maaliskuuta 2010 klo 0.01  
Blogger Sari kirjoitti...

Neiti, kirjoittelen noihin sun kysymyksiin vastauksia seuraavassa postauksessa :)

Tiia, juu! Kerron :)

Loanna hei !! Opiskelen juu, hassua jos olemme törmänneet toisistamme tietämättä :D ! Mikset ottanut paikkaa vastaan?

11. maaliskuuta 2010 klo 16.19  
Blogger Ioanna kirjoitti...

Heh, niinpä. :) Siellä pääsykokeissa törmäsin myös mm. yhteen tyttöön, joka oli ollut mun asiakkaana Kreikassa. En tiedä, ottiko hän paikkaa vastaan.

Mä vaan tajusin, ettei se ole mun paikka varmastikaan. Haen nyt keväällä yliopistoon opiskelemaan pohjoismaisia kieliä ja jos pääsen niin aion lukea sivuaineena myös jotain muita kieliä. :)

Toivottavasti viihdyt Porvoossa! :)

11. maaliskuuta 2010 klo 21.51  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu