Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

kulttuurishokin pohdintaa ja vaihtarijuttuja

6. toukokuuta 2009

kulttuurishokin pohdintaa ja vaihtarijuttuja

Sain n. kuukausi sitten tällaisen kommentin:

"Itse olen lähdössä meksikoon vaihtoon todennäköisesti seuraavan lukuvuoden jälkeen ja olisi todella mielenkiintoista lukea jonkinlaisia "yhteenvetoja" vuodesta nyt kun olet asustellut Suomessa jo kohta vuoden vaihtarivuoden jälkeen. Esimerkiksi olisi mukava lukea mitä olisit tehnyt vaihtovuodessasi toisin, mitä olisit halunnu tehdä, mitä asioita olisit jälkeenpäin ajateltuna jättänyt tekemättä.. Kadutko mitään vuodestasi? Toinen kiinnostava asia olisi jonkinlainen yhteenveto siitä, mitä vaihtonlähtijän tulisi miettiä etukäteen, mihin asiohin varautua jo Suomessa ennen vaihtoonlähtöä tms."

Nyt minulla on viimein aikaa vastata tähän!

Mitä olisin tehnyt toisin/jättänyt tekemättä?
- En varmaan loppupeleissä olisi tehnyt mitään toisin - ellen sitten olisi pyrkinyt kiertelemään enemmän ympäri Meksikoa. Loppujen lopuksi tutustuin kuitenkin huomattavan suureen osaan Meksikosta, ja tunnen enemmän maata kuin monet paikalliset joten tuskin loppujen lopuksi tätäkään. Olisin tietysti jättänyt laukkuni hotellille sinä iltana kun se varastettiin, jos olisin etukäteen tiennyt sen kohtalosta ;).

Mitä olisin halunnut tehdä?
- Olisin halunnut jäädä Meksikoon viisumin umpeutusmispäivään asti. Palasin 2 viikkoa ennen viisumini umpeutumista, ja vaikka 14 päivää tuntuu vähältä ottaen huomioon että oleskelin maassa vuoden, on 14 lisäpäivää vaihto-oppilaalle kuitenkin paljon. Asioita joita haluaisin Meksikossa tehdä on rajattomasti ja siksi on vaikea arvioida mitä olisin halunnut tehdä nimenomaan vaihtovuoteni aikana.

Kadunko mitään?
- Vuoden alussa pahimman kulttuurishokin kourissa kyllä "kaduin" syvästi valintaani lähteä maahan josta en tiennyt mitään tai jonka kieltä en osannut, mutta kielen tarttuessa nämäkin tunteet unohtuivat. En kadu sitä, että lähdin joskus vaihto-oppilaaksi, en kadu että valitsin Meksikon, en kadu mitään mitä tein tai mitä koin.

Mitä vaihtoon lähtevän tulisi miettiä etukäteen ja mihin olisi hyvä valmistautua jo Suomessa?
- Maasta riippumatta vaihto-oppilaaksi lähtevän tulisi mielestäni olla mahdollisimman tietoinen siitä, että kulttuurishokki iskee aina jollakin tavalla. Jotkut kärsivät vähemmän, jotkut - kuten minä - kärsivät paljon. On hyvä tietää jo etukäteen suurin piirtein kulttuurishokin vaiheet ja oireet, sekä vain kylmästi hyväksyä se, että alkuvuodesta itkettää ja harmittaa. On myös hyvä muistaa, että vaihtovuotta kestää vain sen vuoden, eikä sitä aikaa saa koskaan takaisin. Suomeen ei ole kiire - täällä on kyllä aikaa syödä fazerin sinistä ja saunoa vaikka koko loppuelämä. Suurin osa maailman ihmisistä ei koskaan koe mitään vastaavaa, monet ihmiset eivät ole koskaan edes käyneet ulkomailla - ei siis auta roikkua kahden maailman välillä internetin välityksellä ja huomata vuoden lopulla että "hups, istuin koko vuoden sisällä mesettämässä Suomeen." Ilo irti!

!! Huomautan tässä välissä, että kirjoitan oman kokemukseni pohjalta keskittyen lukio-ikäisten vaihto-oppilasohelmiin. Tällöin kohdemaassa tulevaa vaihtaria odottaa perhe ja valmis turvaverkko, kouluasiat on hoidettu valmiiksi ja järjestö järjestää erityisiä matkoja. Tilanne on siis erilainen, kuin yliopistovaihdossa !! 

Ennen vaihtoon lähtöä on mielestäni ehdottoman tärkeää varautua jo etukäteen siihen, että host-perhe nyppii. On hyviä host-perheitä, mutta täydellisiä perheitä ei ole - ei Suomessa eikä ulkomailla. Ei auta, maassa maan tavalla eli vaihto-oppilas sopeutuu perheen tapoihin eikä päinvastoin. Kiukuttaa, mutta kiukuttakoon - kärsivällisyys kuitenkin palkitaan ja vuoden jälkeen on helppo palata takaisin kun välit ovat kunnossa. En suosittelisi perheenvaihtoa kovin heppoisin perustein, toisaalta sietämättömään perheeseenkään on turha jäädä pilaamaan ainutlaatuista vuottaan. Osa perheongelmista menee kuitenkin varmasti varsinkin alussa kulttuurishokin piikkiin.

Nyt kun kirjoitin tuosta kulttuurishokista muistui mieleeni, että ennen vaihtoon lähtöäni (eli n. 2 vuotta sitten, kääk!) luin jostain, että monesti sosiaaliset, puheliaat ja avoimet ihmiset kokevat kulttuurishokin pahempana kuin ujot ja hiljaiset. Tämä nauratti minua silloin, enkä tainnut oikein ymmärtää että miksi olisi näin - luontevaahan olisi että ujot ja hiljaiset kärsisivät enemmän kuin sosiaaliset. Jälkeenpäin ajateltuna tuossa taitaa kuitenkin olla jotain perää. Sosiaaliset ihmiset ovat hyvin tottuneita puhumaan, harrastamaan small talkia ja olemaan huomion keskipisteenä, ja heillä on laaja sosiaalinen verkosto johon turvautua vaikean tilanteen edessä. Uudessa maassa asetelmat muuttuvat eikä turvaa saakaan enää mistään, sillä sosiaalista verkostoa ei uudessa asuinpaikassa vielä ole. Ujot ja hiljaiset ihmiset taas ovat tottuneet käsittelemään enemmän asioita itsekseen, eivätkä siksi ehkä kärsi niin paljoa sosiaalisten kontaktien vähyyden vuoksi. Aika karkeita yleistyksiä mutta pointti varmaan tuli selväksi. 

Turun yliopiston nettisivuilta löytyi tällainen karkeahko jaottelu kulttuurishokin vaiheista: LINK.

Mitäköhän vielä.. Unohdinko jotain tärkeää? Pitäisikö jotain tarkentaa?

Tunnisteet: , , , ,

10 kommenttia:

Anonymous Crizuu kirjoitti...

Kiitos tästä tekstistä, siinä oli paljon hyödyllistä tietoa, kun oon itekkin lähdössä vaihtoon syksyllä ! :) Oon lukenu sun blogia siitä asti kun lähdit meksikoon ja oot tosi hyvä kirjottamaan. Kun luin sun meksikon blogia niin olin ihan koukussa siihen ja kävin joka päivä kattomassa onko tullu uutta teksiä ! :D Eli kiitos että jaoit sun vaihto-oppilas kokemuksen sun blogissa, sitä oli toooosi mukava lukea :)

9. toukokuuta 2009 klo 8.52  
Blogger Sari kirjoitti...

ihanaa jos siitä oli jotain hyötyä :)) vaihtojutut taitaa olla mun ehdoton lempiaihe, joten niistä kirjoittaa tosi mielellään. Kiva että olet jaksanut lukea juttujani alusta asti ! minne olet itse lähdössä?

9. toukokuuta 2009 klo 13.15  
Blogger Tiina Tee. kirjoitti...

En ollut koskaan kuullut tota, että sosiaaliset ihmiset saattaa kärsiä enemmän kulttuurishokista... ja nyt kun sen sanoit, niin sehän on niiiin totta! Hyvät oli pohdinnat, itse ex-vaihtarina kyllä yhdyn sun sanoihin! :)

12. toukokuuta 2009 klo 11.46  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

tosi kiva oli lukea tuota sun tekstiä, vaikka itse en oo vaihtoon lähössä, vaan puoleksi vuodeksi kanadaan au pairiks! mutta kuitenki ulkomaille, ihan erilaiseen kulttuuriin, ympäristöön ja uusien ihmisten keskelle..joten varmasti samoja kulttuurishokkeja sun muita tapahtuu mullekin, vaikka en menekkään vaihtoon! :D
samoin minä luin sun vaihtovuoden blogia sekä lisäks oot lukenu tätä! tosi mielenkiintoisia juttuja sulla, kiitos niistä :)

12. toukokuuta 2009 klo 20.34  
Blogger Marika kirjoitti...

Hola! Lueskelin sun blogia jo kun olit Meksikossa (koska itse vietin 01-02 vaihtovuoden Saksassa). Oon huomannut, että oot kiinnostunu opiskelusta Espanjassa. Itse oon tällä hetkellä vaihdossa Espanjassa yliopistossa ja kirjottelen blogia (joka kyllä opiskelun lisäksi käsittelee myös muuta elämää täällä). Eli jos kiinnostaa, niin saa lukea :)

12. toukokuuta 2009 klo 23.32  
Anonymous Ville kirjoitti...

Moi! Aina välillä lueskelen tätä sun blogia ja nyt pisti silmään tuo, että sosiaaliset ihmiset saattaisivat kärsiä kulttuurishokista enemmän kuin hiljaiset ja ujot. Koskaan en tuota ole miettinyt, mutta se on niin totta! Alussa oli ihan suunnattoman ärsyttävää (ja vieläkin välillä, mutta harvemmin), kun en voinut mitenkään sanoa ajatuksiani oikeastaan kenellekään. Jo sen takia, ettei ollut kielitaitoa, mutta myös siksi ettei ollut ketään jonka kanssa mulla olisi ollut riittävästi luottamusta. Nyt on kuitenkin sellaisia ihmisiä jo löytynyt, tosi hyviä kavereita. Ne ovat täällä maailmallakin ollessa kultaakin kalliimpia! Suomessa ei ehkä osannut ajatella niiden tärkeyttä, koska aina oli joku jolle vuodattaa ongelmiaan, mutta tänne tullessa huomasin, että eihän mulla ole ketään, jolle voisin kertoa ongelmistani!? Nyt tilanne on kuitenkin hyvä ja elämä hymyilee. 3kk takana ja olen enemmän kuin onnellinen!

14. toukokuuta 2009 klo 0.28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olisko tuota sinun irroitteluasi helpottanut että taisit olla täysi-ikäinen mennessäsi.??
Hiukan rajoittaa ikä ,ainakin alussa, menemisiä.

15. toukokuuta 2009 klo 15.19  
Blogger Sari kirjoitti...

mitä tarkoitat anonyymi irroittelulla? voihan se olla, en kyllä itse huomannut mitään sillä kaikki olettivat minun olevan n. 16-vuotias ja kohtelivat sen mukaisesti kuitenkin..

15. toukokuuta 2009 klo 15.55  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hups,anteeksi pyydän ,nöyrimmästi,nyt on päässä tullut sekoitettua pari eri vaihtarijuttua kun en ole heti vastannut :(
Se oli joku muu jonka kirjoituksesta pääsi käsitykseen että menty on eikä meinattu..
Olisi pitänyt ottaa tarkistusluku.

17. toukokuuta 2009 klo 20.40  
Anonymous Crizuu kirjoitti...

mä oon ite lähössä dominikaaniseen tasavaltaan :)

19. toukokuuta 2009 klo 8.44  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu