Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Totally in love with Madrid - osa 4, Rikosilmoitus Madridissa

1. marraskuuta 2010

Totally in love with Madrid - osa 4, Rikosilmoitus Madridissa

Jos jollekulle käy niin ikävästi Madridin matkalla että joutuu ryöstetyksi, kannattaa vakuutuskorvausta varten käydä tekemässä rikosilmoitus paikallisella poliisiasemalla. Minä olen käynyt siellä kaksi kertaa, mutta en onneksi kertaakaan siksi että olisin itse tullut ryöstetyksi. Kahta kaveria olen kuitenkin käynyt siellä auttamassa.

Ensimmäinen tapaus oli sellainen, että kaverilta vietiin täpötäydessä metrossa lompakosta useita satoja euroja rahaa. Rahaahan ei vakuutus ainakaan minun käsitykseni mukaan korvaa, mutta kaverini mielenrauhan takia teimme kuitenkin rikosilmoituksen Calle de Leganitos-poliisiasemalla. Solin metroasemalla on oma pieni poliisiasema joka on erikoistunut metroryöstöihin, mutta se on auki ainoastaan arkisin joten meidän oli mentävä varsinaiselle poliisiasemalle.
Calle de Leganitoksen poliisiasema on erikoistunut turisteille sattuneisiin rikoksiin ja siellä henkilökunta puhuu ainakin ihan hyvää englantia ja nettisivujen mukaan myös ranskaa, saksaa, italiaa, japania ja arabiaa. Olen jokseenkin epäileväinen, mutta ainakin englannksi asiat hoituvat ainakin "Languages spoken are bla bla bla and arabic spoken"-tasoisesti ;)
Toinen tapaus tapahtui kadulla, kun seurueeseemme liittyi väkisin pari marokkolaista miestä. Juttelivat niitä näitä ja olivat olevinaan kovinkin ystävällisiä. Hälytyskellot! No, menimme sitten matkaseuran kanssa vähän kauemmas juttelemaan yhden tutun tyypin kanssa ja sitten. Epäselvä tilanne, "mun kamera on pöllitty"-huuto, nopea vilkaisu toisen marokkolaisen kasvoihin ja salamannopea tajuaminen että tuolla se kamera on. Vaadin tyyppiä palauttamaan kameran mutta molemmat pinkaisivat juoksuun.. Juoksin perään, mutten saanut kumpaakaan enää kiinni. Ja jälkeenpäin ajateltuna olipa typerä temppu minulta lähteä heidän peräänsä, mitäs jos olisinkin saanut ne kiinni? Mitä minä olisin mahtanut niille kahdelle isolle marokkolaismiehelle siinä... No, ei muuta kuin Leganitosin kadulle taas poliisien juttusille. 

Poliisiasemalle mentäessä poliisi kysyy ovella että millä asialla olet tulossa. Saat asianmukaisen vuoronumeron sekä ohjeet ilmoituspuhelimen käytöstä. Calle Leganitosin asemalla ilmoituspuhelimia oli kaksi. Puhelimessa on kielivaihtoehdot espanja, englanti, ranska ja saksa. Kun olet valinnut kielen, puhelu ohjautuu keskukseen jossa rikosilmoitukset kirjoitetaan. Ihminen puhelimessa kysyy ainakin seuraavia tietoja: Nimi, syntymäaika, passin/ajokortin numero, puhelinnumero, kansalaisuus, millä poliisiasemalla olet, sekä tietysti yksityiskohtia tapahtuneesta.

Sieltä SAATETAAN myös kysyä vanhempien etunimiä, kotikuntaa kotimaassa, kotiosoitetta, hotellin nimeä ja osoitetta, huoneen numeroa, mihin asti viivyt maassa jne jne jne. Huomasin sen riippuvan kovasti siitä millä kielellä ja kenen kanssa asioi, sillä toisen rikosilmoituksen tein minä espanjaksi, toisen teki kaverini itse englanniksi. Espanjaksi sai selittää kaiken maailman nippelitiedot kaikesta mahdollisesta, englanniksi kyseltiin pääpiirteittäin.

Solilta kävelee poliisiasemalle n. 10min. 
Kun ilmoitus on tehty, antaa se ihminen puhelimesta koodin jolla saat myöhemmin ilmoituksesi näkyviin. Kirjaa ylös tarkasti ja varmista että meni oikein! Ilman tätä ei ilmoituksen teko onnistu. Tämän jälkeen istutaan odotushuoneessa juttelemassa muiden ryöstetyksi tulleiden kanssa! Oli hauska huomata ero suomalaisen ja espanjalaisen odotushuoneen välillä. Suomalaiset olisivat vain istuneet hiljaa möllöttämässä, kun taas espanjalaiset kiivaasti vertailivat kokemuksiaan erilaisista ryöstötilanteista :DD!!

Kun oma vuoro koittaa, mennään sisään poliisin toimistoon jossa puhelimesta saadulla koodilla kaivetaan ilmoitus esiin ja käydään vielä kertaalleen läpi annetut tiedot ja niiden oikeellisuus. Ei siis ole niin vaarallista jos vaikka nimen tavaaminen tai puhelinnumero menee puhelimessa pieleen, sillä ne saa vielä myöhemmin korjattua. Lopuksi allekirjoitetaan monta lappua useaan kertaan ja saadaan omaksi todistus rikosilmotuksesta. Ja se todistus on espanjaksi riippumatta siitä millä kielellä ilmoitus on tehty.

Espanjan hätänumerot
Tripadvisor julkaisi kesällä eräänlaisen TOP10-listan niistä kaupungeista joissa sattuu eniten taskuvarkauksia. Madrid oli sijalla 4 ja erityisesti varoiteltiin El Rastron ulkoilmamarkkinoista sekä juuri tuosta metrosta.

  • 1. Las Ramblas, Barcelona, Espanja.
  • 2. Rooma, Italia.
  • 3. Praha, Tsekin Tasavalta.
  • 4. Madrid, Espanja.
  • 5. Pariisi, Ranska.
  • 6. Firenze, Italia.
  • 7. Buenos Aires, Argentiina.
  • 8. Amsterdam, Alankomaat.
  • 9. Ateena, Kreikka.
  • 10. Hanoi, Vietnam.

EDIT // Tässä vielä ote minun ja matkaseuran keskustelusta aiheesta:

Sari:
Onko sinusta hyvin esitetty asia vai onko reklamoitavaa esim siitä osioista missä kerron sinun tapauksestasi :D
Matkaseura:
Hetkinen, perehdyn.
Siitä kannattaa ehkä sanoa et siellä kun menee sen poliisin luokse ja allekirjottaa niitä lappuja niin ne ei puhu muuta ku espanjaa.
Vai puhuuko muka? Mun käsittääkseni ei :D
Tai että siellä ei enää auta puhua japania vaikka sen ilmotuksen ois tehny japaniks siihen puhelimeen...

Sari:
Ok teen lisäyksen :D
Matkaseura:
Muuten oikein loistava :)
Sari:
Mut siis siinä on ilmeisesti aikamoisia eroja koska sillon ****nkaa ku oltii ni se poliisi puhui ihan hyvää englantia sen vähän mitä puhui, koska sit kun se hiffas et voi puhua espanjaakin ni vaihto heti.
Sehän ei ees yrittän se joka oli ku sunkaa oltii siin.

Matkaseura:
Aaaaa ihan tosi :O
Joo se ei ees yritäny tai siis et mä ainaki sain sen käsityksen ettei ne puhu ollenkaan englantia.
No kannattaa ehkä sanoo et kannattaa varautua siihen etteivät välttämättä puhu.
Sari:
Varsinainen "turistien ongelmiin perehtynyt" poliisilaitos :D:D:DD
Matkaseura:
jep :D:D::D:D

Tunnisteet: , ,

6 kommenttia:

Blogger Elisa kirjoitti...

Rooma on jo kakkosena :O
no juu, ehkä nuo luvut kannattaisi tietty suhteuttaa turistien määräänkin.

Tosiaan vaikka olen asunut yli 2 vuotta Roomassa ja vuoden Damissa (listan 8.) ei multa ole koskaan koitettukaan varastaa mitään, enkä ole mitenkään erityisen varoivainen kuitenkaan. Ehkä mä vaan näytän siltä että mulla ei oo mitään vietävää :D

Harmi että teillä kävi noinkin huono tuuri. :S korvasiko vakuutus muuten mitään kummassakaan tapauksessA?

1. marraskuuta 2010 klo 13.48  
Blogger Sari kirjoitti...

Mulla ei ole koskaan ollut itselläni sellaista tilannetta että olisin huomannut että olisi yritetty viedä jotain. Ehkä sinä ja minä näytetään niin varattomilta ettei meitlä kannata mitään viedä ;) Tai sitten näytetään sellaisilta jotka pitävät huolta kamoistaan. En todellakaan tiedä mitä taskuvrkaan päässä liikkuu joten en osaa sanoa mistä se johtuu että jotkut saa olla rauhassa ja toiset ei. Siskonikin asui Madridissa vastikään vuoden eikä koskaan tapahtunut mitään.

1. marraskuuta 2010 klo 15.11  
Blogger Sari kirjoitti...

Niin enkä vielä tiedä miten kävi vakuutuksien kanssa, taitaa olla vielä käsittelyt kesken.. :o

1. marraskuuta 2010 klo 15.12  
Blogger Nette kirjoitti...

Heippa! Hyvä kirjoitus, toivottavasti ei tule tarpeeseen, mutta kuitenkin hyvä tietää minne mennä. Olen itsekin TODELLA varovainen täällä etenkin laukun kanssa. Vetskarillinen laukku ja vetuketjun sulkijat aina itseenpäin. :) Kiva lukea sinun kirjoituksia täältä, hyviä juttuja!

1. marraskuuta 2010 klo 21.58  
Blogger Sari kirjoitti...

Joo toivotaan ettet koskaan tule tätä tarvitsemaan :D Mulla on aina silleen että pankkikortit on eri paikassa kuin rahat, ja rahatkin saattaa olla kahdessa eri paikassa. Jos mahdollista en pidä pankkikorttia mukana ollenkaan vaan otan sen verran rahaa kuin arvioin tarvitsevani.. Kai se on sitä Meksikossa opittua varovaisuutta, siellä kun on niin helppo tulla ryöstetyksi vaikka aseella niin ei ole järkevää kantaa koko omaisuutta mukana. Mun parhaalta kaverilta varastettiin auto niin, että tähdättiin toisella aseella polveen ja toisella ohimolle... Ja tämä tapahtui 100m päässä minun kotiovestani. Poliisi oli mukana juonessa... Tuon ja monen muun jutun seurauksena olen "jokseenkin epäileväinen" ihmisten suhteen :D

Kiva että joku lukee näitä mun matkajuttujakin! Kommenttia tulee näihin sen verran vähemmän kuin ns. normaalielämän teksteihin että olin jo epäileväinen että mahtaako kukaan näitä edes lukea loppuun :( :D Mulla on tuolla bloggerissa jonossa tulossa uusia postauksia joita olen kirjoittanut Madridista, en viitsinyt julkaista kaikkia kertarysäyksellä :P Ja oli hauska lukea tuo sinun uusin postaus sieltä casa de campolta kun kirjoitin juuri tänään siitä eläintarhasta joka siellä on. Se juttu on ajastettu aukeamaan 3.11 :)

1. marraskuuta 2010 klo 22.20  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuon poliisiaseman edessä seisoskelee aina ihania poliiseita yksittäin tai ryhmissä katselemassa kadulla kulkevaa! Voi söpöliinit, tykkäsin kulkea tuosta ohi aina vain niiden takia :D vaikken tiennyt mitä ihmettä sisällä tapahtuu, ei kiinnostanutkaan. Voi Madridin poliisit sentään!

t. maihuu

2. marraskuuta 2010 klo 23.07  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu